Pagini

duminică, 24 ianuarie 2010

O zi din viaţa jurnalistului Copy Paste

Sprâncenatu' îmi invocă gradele sub zero pentru ne-ieşitul din casă. Eu îi răspund cu lapoviţa. Avem motive să frecăm menta şi să mai pierdem vreme cu ochii în monitoare.

Aşa că s'o comitem cu folos.
"Şapte judeţe sub incidenţa codului portocaliu".
Dar ce, Doamne, iartă'mă, a vrut să spună autorul?
Cum şi'o fi trăind omul acesta viaţa?

Acum vrem patru-cinci ani am mai scris, pe defunctul 360 al lui Yahoo, un mic dicţionar explicativ de fraze jurnalistice. Nu mă miră că lucrurile nu au evoluat - in fact, ca şi acest blog, şi cel de 360 era doar o şuetă online cu amicii.
Mă miră că, în ciuda metodelor contraceptive moderne şi la'ndemâna oricui, în ciuda accesului la informaţie, mama tâmpiţilor rămâne mereu gravidă.

Dacă avem "şapte judeţe sub incidenţa codului portocaliu", ce se întâmplă cu omul ăsta acasă, la muncă, pe stradă, în viaţa lui de zi cu zi?
O echipă a redacţiei noastre l'a însoţit, pas cu pas, oferindu'vă filmul vieţii jurnalistului care a difuzat această informaţie.

Ziua eroului nostru începe, în zgomotul asurzitor al unui ceas deşteptător, cu o deplasare individuală în sensul eliminării resturilor menajere acumulate în organism ca urmare a digestiei alimentelor consumate în ziua precedentă. Îşi administrează (sau nu) o porţie de mâncare la micul dejun din coşul zilnic aprovizionat cu ocazia unei vizite la un centru de retail din zona comercială a capitalei, îşi serveşte cafeaua răsfoind online gazetele, completându-şi informaţiile matinale cu buletinul de ştiri transmis la televizor. Recurge, apoi, la o operaţiune de ambalare a corpului cu produse textile intime peste care aplică mărfuri în valoare de o anumită sumă fabricate din bumbac şi poliester, părăseşte incinta domiciliului, se insinuează (într'o formă sau alta) în trafic şi se regrupează alături de colegii din colectivul redacţiei în exercitarea actului creator al gândirii. Comite câteva prepoziţii şi conjuncţii pentru a da forma sugerată de editorul de ştiri unui comunicat de presă sosit în urmă cu puţine minute. Repetă operaţiunea de câteva ori. Munca sa se soldează cu informarea opiniei publice.
Omul nostru admite că este mândru de realizările sale, aşa că ia decizia de a-şi petrece timpul liber într-un local, pentru a consuma băuturi alcoolice în compania unor persoane. Într'un târziu, aflat într'o pronunţată stare de ebrietate, jurnalistul părăseşte incinta şi se îndreaptă spre domiciliu. Pe drum suferă o pierdere a controlului direcţiei. Datorită - mai rar din cauza - unei denivelări din covorul asfaltic aplicat pe trotuar, alunecă spre partea carosabilă. Din fericire, imprudenţa nu se soldează cu daune umane, singurele vătămări suferite de inconştientul pieton fiind suportate de pantofi, care au acroşat, în momentul derapajului, un obiect contondent abandonat pe jos de un cetăţean fără simţ de răspundere. Martorii oculari povestesc despre o catastrofă evitată în ultimul moment prin manevra unui şofer care circula regulamentar. Şoferul nu a putut fi contactat pentru a confirma informaţiile.
Ajuns la locuinţa în care îşi are domiciliul de reşedinţă, jurnalistul constată că pantofii implicaţi în accident elimină un miros suspect, aşa că îi îndepărtează pe balcon. Porneşte televizorul. Se lasă salutat, alături de dumneavoastră şi de invitaţii din studiou, de către un domn contactat telefonic. Urmăreşte cu vădită concentrare părerile exprimate în cadrul dezbaterii televizate, adresează injurii opinenţilor şi schimbă canalul pentru a viziona un film bun în virtutea căruia îşi va face o părere echidistantă şi elocventă despre lume şi viaţă. Adoarme fericit, nu înainte de a se duce încă o dată pentru a efectua o activitate pe care organismul, aflat sub incidenţa excesului de băuturi alcoolice consumate, i'o solicită. În somn recurge la o serie de gesturi necugetate: eructează şi flatulează.

Un comentariu:

  1. Incaltamintea substituie cu mult succes pantofii sus-mentionati ai sus-mentionatului, pentru o mai buna conformitate contextuala. (Pe) care, nu-i asa, v-o dorim dealtfel tuturor, care esteti.

    RăspundețiȘtergere