Pagini

vineri, 5 martie 2010

Ciorbătă de perişoarătă

"Haideţi să facem o fotografie de grup".
Şi se strâng repede, repejor. Se aranjează ca pentru prima pagină a revistei Era Socialistă. Funcţionarul-şef în mijloc flancat de fermieri; directorul de CAP, mutat la Direcţia Judeţeană, prin 87 şi rămas pe post până devine legumă, într'o laterală, un fel de tata lor; cucoana coaptă şi blondă, cu deux-piece-ul de protocol croit de bunica vecinei umăr la umăr cu funcţionarul; undeva, într'un colţ, aplecată spre înainte, să se vadă şi ea, funcţionara de la ghişeu; în faţă, ghemuit, pe vine, baciul ungurean cu fluieraşul la gură şi clăbăţ în cap; iar deasupra tuturor, rotindu'se vigilent, capul securistului.
Portretul României la maturitate. Culoarul miroase a brânză. Telemea, urdă, caş afumat...

Două sute de metri mai departe, bulgarii dau şi ei o masă. Cu specific naţional. Mă aştept la dulceaţă de trandafiri, castraveciori muraţi şi gogonele. Ei, aş. Soup with meatballs. Ciorba de perişoare? Poftă bunătă. Şi leka noci!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu