Pagini

luni, 29 iunie 2015

Sag mir wo die Euros sind



Grecii stau la coadă la bancomate de zile bune, nu de ieri seară. Băncile grecești suferă de hemoragie de lichidități. Guvernul Tzipras nu a catadicsit până azi dimineață să introducă instrumente de control a circulației banilor. Cică ar fi o contradicție să controlezi fluxul de lichidități într-o uniune monetară, argumenta nu mai departe de ieri Varoufakis. Curat consecvență, de altfel.





În realitate, Tzipras & co nu aveau nici un interes să streseze populația. Băncile comerciale elene nu rămăseseră până acum cu teșchereaua goală. Furnizorul comunitar de valută a tot pompat nebunește în băncile grecești. Banca Centrală Europeană a finanțat astfel, indirect, exodul de euro din sistemul bancar („Sag mir wo die Euros sind”, ar spune Marlene Dietrich) și chiar din Grecia. BCE a născut pui morți, cum ar veni: banii (cam ireali) or să dispară din circuit.



Tzipras a făcut, în timpul acesta, ușor pe haiducul, mutând riscul de la depunători către bănci. Care bănci au aflat azi noapte că nu mai primesc lichidități de la BCE.
Și cam aici s-a terminat basmul cu haiducia lui Tzipras.



Nimeni, niciodată, n-a fost haiduc pe banii lui. De ce ar fi Tzipras? Restul e junglă: cine a prins să scape s-a salvat, cine nu, kαληνυχτα! Darwin salută din mers cea mai ortodoxă dintre națiunile drept credincioase de sub mândrul soare de pe cer.

În septembrie 1944, după ce ocupantul german a fost înfrânt în Peloponez și lăsat să plece cu coada între picioare, partizanii greci s-au întors la Meligalas și s-au pus pe linșat conaționalii care au colaborat cu Guvernul pro-nazist al lui Rallis. Nu știu dacă are sau nu vreo legătură cu prezentul continuu. Dar mi-am adus azi dimineață aminte de acest episod din lungul șir de tragedii fratricide elene.

PS: cam așa arată în acest moment contabilitatea Greciei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu