Pagini

marți, 22 septembrie 2009

Mă doare'n başcheţi de corectitudinea lor politică. La propriu.

Există un retailer care vinde, la preţuri O-HO, articole sportive, cu precădere ţoalele şi încălţările britanice de la Lonsdale. Cei care au trecut prin Picadilly Circus îl ştiu. Retailerul ăsta umblă prin lume. La noi nu a ajuns încă - dar mă tem că dacă va ajunge va pune adaosuri de mall pe tarifele de dumping practicate la Londra, în, cum spuneam, Picadilly Circus.

Că n'a ajuns la noi, treacă meargă. Dar nu (prea) e nici în Germania. Nu'i bai, că d'aia a fost inventată Belgia, vorba amicului Alecu': pen'că aveau nevoie englezii şi germanii de o ţară în care să se bată.

Că veni voba despre Belgia, nemţi, englezi şi o mamă de bătaie continuă pe care şi'o trag unii altora pe unde apucă să deschidă gura (slavă Domnului, numa' gura'i de ei): Lonsdale are, după cum vedeţi, în denumire combinaţia (ca atare, succesiv aşternută) de litere NSDA. Care, de fapt, coincide cu abrevierea Partidului Naţional-Socialist German al Muncitorilor. Partidul lui Hitler, pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele.

Well, în stupizenia lor, neo-naziştii au dat iama în produsele Lonsdale iar autorităţile, nici ele mai breze, că d'aia s'au făcut autorităţi şi nu şi'au luat şi ele o meserie serioasă, s'au grăbit să propună interzicerea brandului pe piaţa germană. Ce mă surprinde e că şi olandezilor le'a trecut prin minte aşa ceva - o fi, probabil, o sechelă rămasă de la bunicul Vannoeshtiukum, care încă mai plânge după bicicleta confiscată de nazişti şi topită pentru a fi transformată în tanc.

Un comentariu: