Pagini

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Un fotbalist a pus mâna pe o carte

În fotografia de frontpage a ziarului comunitar (îndesat cu pliante comerciale) pe care mi'l lasă, în fiecare seară de marţi, cineva pe prag, o gaşcă de copii răsfoieşte, împreună cu doi adulţi, nişte cărţi. Nimic deosebit - e ziarul cu ştiri pozitive al Primăriei, de regulă nu ai ce citi în el, totul e pictat în culorile roz ale banului pubic judicios cheltuit. Merită răsfoit pentru anunţurile de mică publicitate, programul târgurilor de vechituri sau ştiri de genul celei care te informează că biletul de Thalys (trenul acela care face trei ore şi 14 minute până la Paris) îţi include şi transportul local de la / la gară.

Ce m'a făcut să scriu, totuşi, postarea asta este identitatea celor doi adulţi. Unul este Jens Nowotny, celălalt e Kevin McKenna. În anul (2007) în care primul a abandonat fotbalul, accidentat la o vârstă - sportivă - la care recuperarea este deja prea dificlă, devenind parte a staffului echipei, cel de'al doilea intra în lotul lui FC Köln. Un german şi un canadian, jucători de fotbal (sau, mai bine zis, fotbalişti, nu jucători de fotbal, cum îi place dinamovistului Ciutacu să facă distincţia), citindu-le puştanilor din clasele a III-a şi a IV-a dintr'o carte de poveşti (scrisă şi ilustrată de două puştoaice de nouă ani.)

Un fotbalist care a pus mâna pe o carte nu e o raritate în Germania. Nu, Piţi, nu aia!
Un fotbalist implicat în proiecte sociale este un lucru banal în Germania. Cu atât mai mult la Köln, unde pe lista de onoare a fanilor (dacă nu s'or fi implicat şi financiar, între timp) se află fraţii Michael & Ralf Schumacher.

Şi o declaraţie a lui Nowotny pe care nu ştiu câţi dintre numărătorii de cornere din România ar fi citat'o, cu atât mai puţin să o aşeze în ştirea care deschide ziarul: "Cititul dezvoltă creativitatea şi fantezia copiilor". Fie el şi ziarul Primăriei, cu ştiri roz, despre banul public bine cheltuit.
De fapt, ştiu: nici unul n'ar fi făcut'o. Pentru că nu'i frumos să publici ştiri inventate.
Horia, te întrerup puţin, îl avem la microfon pe Gabi Torje...



PS: un sincer, dezinteresat şi din suflet "ceea ce vă dorim şi dumneavoastră" galeriei lui FC Braşov pentru minunatul refren cântat în ultima etapă din Liga lui Mitică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu