Pagini

vineri, 18 decembrie 2009

Încălzirea globală, etapa Copenhaga

Ceva e putred în Danermarca. The TaxPayer's Alliance a făcut o socoteală (la prima citire) şi a estimat cât a costat conferinţa de la Copenhaga: aproximativ 150 de milioane de euro. Asta, defalcat, în lire sterline, înseamnă cam aşa:



Cheltuielile acestea se suplimentează şi cu costurile indirecte (şi indirect financiare) nebăgate în seamă cum ar fi emisiile de CO2 ale celor 140 de avioane cu delegaţii oficiale (circa 40.ooo de tone) sau cu gunoaiele rămase în urma celor peste 20.000 de participanţi la conferinţă cărora li se adaugă aproximativ 45.000 de ecologişti ajunşi şi ei în capitala daneză. A mai rămas necuantificată investiţia în miile de ore de diplomaţie premergătoare summitului. Apoi, sute de jurnalişti care au făcut ocolul lumii pentru a scoate la lumină cazuri relevante de degradare a mediului înconjurător.

Poluarea rezultată în urma conferinţei este comparabilă cu "aportul" la efectul de seră al unei întregi naţiuni, în acelaşi interval de timp.
Rezultatul conferinţei? Un album foto.

Chestiile astea se întâmplă mereu. A devenit deja o modă. Fondurile alocate pentru "democratizarea Balcanilor" pot fi vizualizate în centrele de conferinţe ale fundaţiilor apropiate partidelor politice de la Berlin, de exemplu. Iar sumele strânse pentru ajutorarea victimelor violurilor comise în timpul războaielor din fosta Iugoslavie s'au dus pe prelegeri susţinute în conferinţe despre feminism în amfiteatre, la Sorbona.

Dar, cum a sugerat şi Barack Obama, si vis pacem para bellum.

PS: "pentru mâncare delicioasă tocmai în Valahia?"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu