Pagini

vineri, 8 ianuarie 2010

Cum ne va lua pe nepregătite vijelia de mâine

Domnule primar,

vă scriu pentru că pe aici se zvoneşte c'o să vină furtuna hibernală a secolului. Şi ştiu că de regulă vă ia pe nepregătite.

Mai ştiu şi că asta cu ninsoarea viscolită la Köln nu prea e treaba dumneavoastră. Să se mai şi descurce singuri, că destul le'am apărat tihna, ţinând piept barbarilor la porţile Europei în timp ce ei ridicau catedrale.

Problema e, însă, vă mărturisesc, gravă. A nins, anul ăsta, într'o veselie şi au ajuns în punctul în care (după ce au risipit 70.000 tone în zilele ninse din această iarnă în landul Renania de Nord - Westfalia) li s'a subţiat stocul de sare. Mai au doar vreo 50.000 de tone în depozite.

În plus, afurisita asta de vijelie (un fel de cod portocaliu, cum îi spunem noi, în popor, la români) s'a trezit să dea iama într'o noapte de vineri pe sâmbătă. Vă daţi seama că ROSALen şi alte firme de dezăpeziren care (după câte am înţeles de la soţul mamei vitrege a lui Honorius Prigoană, că se întâmplă) au pierduten grămadăn de euronen ţinându'şi atelajelen încremeniten între două zăpaden (şi nu's deloc dese, aici, în căldarea Kölnului), vor trebui să'i plătească suplimentar pe angajaten, că, iaca, arbeiten în weekend.

Domnule primar,

Azi a fost o zi tare faină aici, la Köln. A fost soare, cer albastru intens, asflatul era curat, deşi câmpurile şi parcurile erau albe de la ninsoarea de ieri. Da' de vreo săptămână s'a tot vorbit despre nebunia asta care îi va lua prin surprindere, vineri noapte şi sâmbătă, pe cei vreo 2000 de angajaţi ai firmelor de deszăpezire şi intervenţie chemaţi la muncă sau anunţaţi să fie oricând pregătiţi să vină de acasă. Şi pe locuitorii oraşului, cărora poliţia le'a cerut să încerce să nu plece cu maşinile de acasă iar dacă o fac, să fie înţelegători cu cei pe care îi întâlnesc pe drum.

În decembrie, când am văzut eu prima (mea) ninsoare adevărată la Köln, maşinuţe de deszăpezire se plimbau pe trotoarele cele mai circulate. Vă daţi seama, domnule primar, că pe străzi nu era decât zăpada care tocmai continua să pice. Dar n'apuca să se prindă.

Acu', dacă tot v'am deranjat până aici, domnule primar, vreau să vă rog, dacă vă vedeţi cu Becali sau Borcea, să le spuneţi că suporterii lui Arminia Bielefeld (nea Gigi să'l întrebe pe Claudiu Răducanu, băiatul ăla care a marcat pentru Steaua împotriva lui Southampton; îl găseşte la Barcelona, în Primera Division Catalana) s'au adunat azi după-amiază cu lopăţele şi au dat la o parte zăpada de pe terenul de fotbal, ca să poate echipa lor să joace mâine un amical.

Acuma, probabil c'o să mă'ntrebaţi ce implică acel cod portocaliu anunţat. Păi, dacă mă întrebaţi, vă spun. Vă spun dinainte, ca să nu mai pierdem vremea. Din ce au spus la radio, se aşteaptă masivă căderi de zăpadă, stratul putând atinge grosimea de 15 centimetri. Asta dacă nu cumva o să împrăştie vântul zăpada - căci se anunţă şi nişte vânt puternic. Mă întreb dacă or să le pice transformatoarele.

Domnule primar,

să ştiţi, nemţii ăştia nu's nişte Übermenschen ci seamănă foarte tare cu mine şi cu românaşii noştri. Sunt mai blonzi - dar asta nu se vrea neapărat o scuză. Şi, ca să vedeţi că's ca noi, să ştiţi că după ce trece nebunia asta cu vijelia, mai vine una: luni începe noua serie din Big Brother. Diferenţa este că şoferii lor de camioane nu ascultă manele ci pe Mark Knopfler sau, în cel mai popular & patriotic caz, pe Nena.

Acum vă las, domnule primar. Mă duc pân'la magazinul din colţ să'mi cumpăr nişte sare. Am auzit la radio, în drum spre casă, ascultători care spuneau că şi'au cumpărat - să fie, în cazul în care se termină stocul. Nu pentru mâncare, ci pentru a da pe trotuare.

Vă doresc o iarnă frumoasă.

Onoare muncii.

3 comentarii:

  1. daca stateai acasa si n-alegeai viscolul Kolnului, maine aveai parte de o calda zi de primavara :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Parca-i vad pe saracii nemti stand stupefiati cu picioarele in zapada pana la glezne, incapabili sa faca vreo miscare din cauza grozaviei naturii, putand doar sa strige dupa ajutor catre elicopterele muncipalitatii, care survoleaza necontenit cerul orasului in cautare de supravietuitori.
    SF-uri, tata. SF-uri pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cătălin: şi aşteptând ajutoarele din partea unui ong românesc afiliat parohiei din Tâncăbeşti


    @Liliana: prefer intemperia germană. la nevoie îm cumpăr ştrampi de lână. şpilhozăni!

    RăspundețiȘtergere