Pagini

vineri, 12 februarie 2010

Ştirea care nu a fost încă difuzată

La noapte încep Jocurile Olimpice de la Vancouver. Bun, ştirea asta e veche.

Ce nu aţi aflat vine din culisele Comitetului Olimpic. Acesta intenţionează să cucerească noi pieţe, pătrunzând în ţări fără tradiţie în sporturile de iarnă, cum ar fi Senegal sau Laos, dar şi în altele în care tradiţia a cam dispărut din cauză că bazele lipsesc iar turismul este prost administrat, cum ar fi România.

Aşadar, după modelul "întoarcerea lui Michael Schumacher", CIO a decis să lanseze o serie de iniţiative care să ducă la creşterea interesului pentru ediţia de iarnă a JO. Cum pe Ingmar Stenmark şi pe Rosi Mittermaier nu i'au convins să revină pe pârtie, soluţia găsită a fost alta: introducerea unor competiţii populare, pentru care să nu fie neapărat nevoie de baze sportive. Ca atare, începând cu anul 2014, numărul probelor de concurs va creşte, gradual. Prima dintre noile întreceri introduse va fi cea de îndepărtat gheaţa de pe parbriz.

A fost luată în discuţie şi o propunere privind organizarea Olimpiadei din 2018. Dată fiind încălzirea accentuată a planetei, competiţia ar putea avea loc pe lună. În acest sens, ar urma să fie scoasă din schema olimpică proba de sărituri cu schiurile, urmând a fi înlocuită cu cele de salt şi zbor cu schiurile.

Există presiuni din partea unor ţări cu ambiţii olimpice, care contestă monopolul pus pe medalii de ţările alpine, de introducere a unei discipline noi: dezgheţarea secretelor bancare. Concursul ar fi, în fond, o probă de coborâre de pe munţii de bani nedeclaraţi aflaţi în conturile elveţiene.

Deciziile vor fi supuse unui vot mondial: pentru fiecare va fi lansat un fel de plebiscit constând în strângerea de semnături prin site-ul petitiionline.ro. În ciuda rigidităţii de care este acuzat, CIO aşteaptă propuneri - pe twitter sau messenger.


PS: organizatorii anunţă că Olimpiada de la Vancouver va fi cea mai ecologică din istorie; să înţeleg că pentru dopare nu vor fi utilizate substanţe de natură sintetică?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu