Pagini

sâmbătă, 27 martie 2010

Sacii prea mici ai Marelui Licurici. EADS vs F16

În vreme ce la Bucureşti se şterg file de dosar mai ceva ca pe vremea în care se albeau fişele de post de la Secu şi, în paralel, se face justiţie de rating şi puncte de audienţă, uneori suspect de tăcuţii politicieni îşi plătesc datoriile - pe plan local dar nu numai.

Şi, dacă în sânul familiei, lucrurile merg cum merg (că or fi ei tâlharii da' cine'o fi justiţia?), lucrurile se schimbă puţin când creditul l'ai luat de afară şi vine scadenţa şi e musai să plăteşti - că, altfel, vine recuperatorul şi'ţi taie degeţelele alea fără de care nu mai poţi să şuteşti nimicuţa.

Şi, iaca, plăteşti ratele în F-16, model fără catalizator euro, că, vezi Doamne, e musai d'alea că (citez) suntem armată de profesionişti şi în NATO. Şi au făcut'o şi polonezii şi s'a răsturnat cornul abundenţei peste ei. E drept că SUA se comportă cu Polonia puţin mai altfel decât cu România. Dar, na, nişte vize de călătorie, acolo...

Bref: Eurofighter (EADS, BAE & Alenia) şi SAAB s'au cam supărat pe chestia asta. România, ca membru al UE, trebuie să dea socoteală de tot ce cumpără cu banul public. Şi dacă se cumpără în folosul statului din banul public se cheamă că e "achiziţie publică", oricât ar încerca unii s'o dea pe strategic după cireş.
Bun, că s'au supărat, iaca, se întâmplă, că le'a cam picat un ghişeft. Da' s'au supărat destul de tare. Căci n'au lăsat'o'n plata ei de ţară de la fundu' lumii. De vreme ce, a doua zi, s'au deranjat să dea de veste că's supăraţi, e clar că viitorul nu arată tocmai bine.

EADS înseamnă Airbus, Eurocopter, DaymlerChrysler, Matra, SOGEPA (adică Guvernul francez), Lagardere, SEPI (adică Guvernul Spaniei), British Aeronautics (Her Majesty's...), Tetrapol (Siemens, Intergraph, Sonic etc) şi multe alte ramificaţii de s'ar speria un consiliu al concurenţei dacă ar lua totul la bani mărunţi. EADS înseamnă giganţii Europei. Înseamnă bani. Putere. Influenţa. Influenţă politică, mai presus de toate. Şi, de vreme ce s'au deranjat să se declare supăraţi, înseamnă că s'ar putea să urmeze şi nişte consecinţe pe care nici măcar Marele Licurici nu le va putea compensa. Nu că l'ar interesa prea mult s'o facă, din moment ce sacii cu F16 se vor fi suit în căruţa românească...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu