Pagini

vineri, 26 martie 2010

Mă scuzaţi, revin cu fixa mea: banii Sănătăţii

Vineri, 2010: ministrul Cseke deplânge, în scroll-ul Realităţii, absenţa unui sistem informaţional naţional, fapt care, se mai plânge ministrul, duce la scurgeri de fonduri din bugetul sănătăţii.

Pe site-ul propriu, SIVECO se laudă cu cea mai mare realizare a lor în materie de eHealth: SIUI. După cum urmează:

"(...) Cel mai mare proiect dezvoltat de SIVECO Romania în domeniul eHealth este Sistemul Informatizat Unic Integrat, demarat în anul 2004, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) împreună cu HP România. (...)"

Domnule Cseke, repetaţi după mine: două mii patru; doi-zero-zero-patru; 2004; ANUL două mii patru. Cu specificaţiile necesare: contract semnat în 2003, pilot până în ianuarie 2008, cu acoperire naţională din noiembrie 2008.

Mergem şi pe portalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi vedem aşa:

"(...) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate implementează Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate (SIUI). Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate din România este (...) o soluţie pentru îmbunătăţirea gestiunii fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (...)"

Site-ul este actualizat recent, aici aflându'se upgrade-uri pentru aplicaţiile SIUI. Ceea ce, domnule Cseke, înseamnă că sistemul, de vreme ce suferă ACTUALIZĂRI, există şi e funcţional!

Absenţa banilor nu este o scuză. Siveco a primit banii frumoşi pentru soft (bani din care nu a catadicsit să cumpere un domeniu pentru portalul CNAS-SIUI, portal ce funcţionează pe o adresă de url 193 punct etc...); plus că Siveco n'a prea catadicsit să ofere şi asistenţă medicilor în materie de funcţionare a softurilor. Singurul mijloc de comunicare este un forum; programul e făcut în aşa fel încât să fie nevoie de câteva joburi călduţe suplimentare în Casele Judeţene (şi dacă mai vreţi aberaţii, găsiţi aici).

Dar, până una alta, SIVECO e o poveste de succes a capitalismului românesc, nu? Ca de obicei, din bani publici. Ca să nu existe dubii: 119 milioane de euro (virgulă ceva cenţi).

Iar HP, care, se vede treaba, e partener (împreună cu - oops! - Serviciul de Transmisiuni Special, a.k.a. STS)... Ei, bine, HP şi'a primit, de asemenea, frumuşel, bănuţii. De unde? Din frumoasa taxă de viciu pe 2008. La acea dată, ministrul de atunci, Nicolăescu, anunţa că din taxa de viciu (prin celebrul program de evaluare a stării sănătăţii naţionale) informatizează medicii. Şi anume le dă laptopuri. Care laptopuri de la cine erau achiziţionate? Păi da!

A propos: domnul ministru Cseke poate să spuie unde au ajuns banii strânşi în 2009 din taxa de viciu? Şi, totuşi: cum e cu informatizarea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu