Pagini

joi, 27 mai 2010

Doctrina out-of-defence

La summitul NATO de la Washington, când, mulţumită unui individ numit Slobodan Milosevici, cei mai aliaţi dintre aliaţi s'au gândit să deschidă o piaţă pentru avioane second-hand şi humvee-uri la fel, la summitul NATO din 1999 a fost adoptată noua doctrină out-of-defence. Fusese definită încă din 1991, când, la Roma, s'a descoperit inutilitatea Alianţei, în condiţiile prăbuşirii Pactului de la Varşovia.

Acuma: ce înseamnă asta ştim cu toţii. Vedem în fiecare zi la televizor. Dar nimeni, nici un înalt demnitar, nu a spus lucrurilor pe nume.

Bun. Vine, însă, un domn în vizită în Afganistan şi, apoi, în avionul care'l întoarce de acolo, dă un interviu. Pentru Deutschlandradio Kultur (etalon de veridicitate în mass-media germană). Şi zice aşa:

Meine Einschätzung ist aber dass wir insgesamt auf dem Wege sind doch auch in der Breite der Gesellschaft zu verstehen dass ein Land unserer Größe, mit dieser Aussenhandelsorientierung und damit auch Aussenhandelsabhänigkeit auch wissen muss, dass im Zweifel, im Notfall auch militärischer Einsatz notwendig ist um unsere Interessen zu wahren. Zum Beispiel: Freie Handelswege.


În traducere, cuvintele lui Horst Köhler, preşedintele în funcţie al Republicii Federale Germania, sună astfel:

Cred că suntem pe drumul cel bun ca întreaga societate să înţeleagă că o ţară de dimensiunile noastre, cu o asemenea orientare către export şi cu o asemenea dependenţă de export trebuie să ştie că, la o adică, are nevoie şi de o intervenţie militară pentru a-şi apăra interesele. De exemplu: căi comerciale libere.

Ceea ce s'ar putea citit, în traducere liberă, după cum urmează:

Riscăm viaţa militarilor pentru interesele de export ale marilor concerne.

Interesant, totuşi. Domnul preşedinte al unei ţări care ocupa un loc important în definiţia neoficială a NATO * - şi care domn a mai fost şi boss-ul FMI.



Acum, aşa, ca de final, am şi eu o întrebare: nu putem să le facem şi noi marilor concerne şi căilor lor comerciale nişte mici supărări? Poate vin die Jungs (că tot sunt românii germanofili) - şi poate aduc şi vreun Carol I cu ei...



* "Să ţină Germania la pământ, Statele Unite în Europa şi Rusia în afara ei."

3 comentarii:

  1. no, vezi dacă o câştigat nemtoaica eurovizionu" ?

    RăspundețiȘtergere
  2. vezi ce păcat că n'am câştigat noi eurovizionul?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu inteleg. Da' domnu Seitan ce trebuia sa faca ieri dupa ce i-a scapat porumbelul? Sepuku, minim. Nu?

    RăspundețiȘtergere