Pagini

joi, 18 noiembrie 2010

Diversiunea ca placebo

Se dă un comunicat de presă. Luni se dă, marţi se multiplică. Pe scurt:

Masura de inasprire a conditiilor de plata a medicamentelor, propusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, limiteaza accesul la tratament al pacientilor, falimenteaza farmaciile si submineaza sistemul de sanatate publica, afirma, ieri, intr-un comunicat de presa, Colegiul Farmacistilor. Colegiul Farmacistilor din Romania contesta masura Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de a inaspri si mai mult conditiile de plata a medicamentelor, prin impunerea unor termene de plata de 210 zile pentru medicamentele decontate in cadrul programelor nationale de sanatate, informeaza Mediafax (...) "In conditiile in care Uniunea Europeana legifereaza termene de plata de maxim 60 de zile in domeniul sanatatii publice, intiativa conducerii CNAS de extindere a acestor termene indica o practica ne-europeana si ruinatoare pentru sistem si periculoasa pentru pacienti", se mai arata in comunicat.

Apoi: se înfurie un domn, care, în autosuficienţa sa de funcţionar instalat în fruntea unei instituţii care operează cu bani publici în interesul guvernanţilor, nu al guvernaţilor, c'aşa e în unele ţări, coace o distragere a atenţiei.- şi, desigur, se pune repede mâna şi pe o armă a prostului .După cum urmează: se sună unde trebuie, la un multiplicator cât mai de impact şi cu influenţe melodramatice, se pune o fătucă pe drumuri (dinainte trasate) şi se lansează spre consum general, miercuri seară, o ştire despre două cazuri de uscături (desigur că există şi uscături!) dintr'o pădure.
Şi'atunci, drag Colegiu al Farmaciştilor, vrei dezbatere publică, dezbatere publică îţi dau. Dar vorbim despre ce vreau eu, nu ce vrei tu. Ia de'aici anatemă şi disculpă'te, dacă tot te plângi că te falimentăm şi, deci, n'ai de lucru!
Cât despre jurnalismul practicat în cazul cu pricina, despre morţi, numai de bine.

PS: şi, estimp, frumuşel şi fără să facă mare tam-tam sau prea vlăguit ca să se mai audă în cotcodăceala generală, "unul din şapte pensionari iese din sistem".

PPS: ca să nu mai vorbim despre subfinanţarea criminală a sistemului; şi nici despre plafoanele din "mercurialul" medicamentelor de pe urma cărora se nasc nişte devieri spectaculos de bănoase ale traseului medicamentelor, plecate din curtea producătorului către pacient dar deturnate, undeva pe traseu, către alte pieţe, mai profitabile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu