Pagini

luni, 10 ianuarie 2011

Inundaţii fără isterii

De vineri sunt difuzate constant alerte iar echipele de pompieri se află dislocate în dispozitive prelungite de intervenţie în zonele cu potenţial inundabil, mai ales în fostul RDG, de'a lungul Odrei şi al Elbei, unde jumătatea de veac de comunism nu a înregistrat nici un fel de investiţie în prevenţie.

             (sursa: Mitteldeutsche Zeitung)                                           

Pentru duminică fusese anunţat un moment critic în apropiere de Koblenz: viitura ce cobora pe Mosela urma să se intersecteze, la marginea oraşului, cu cea care de pe Rin.

                                            (sursa: Deutsche Welle)                                           

Luni dimineaţă, la radio se vorbea despre locuitorii care au început deja să înlăture noroiul lăsat în urmă de viitura care şi-a continuat drumul spre nord.

La Köln, Rinul creşte cu cinci - zece centimetri pe zi, ajungând aproape de nouă metri - cota de avarie de la care mai are circa doi metri la dispoziţie înainte de a pătrunde în cârciumile din oraşul vechi. Şi, chiar dacă riscul unor inundaţii care să lase urme sunt mici, malul - bine consolidat după revărsările din 1993 (când  mulţi proprietari s'au spânzurat sau au luat'o razna) şi 1995 - era, de sâmbătă, dublat cu pereţi protectori rabatbili, acolo unde digurile ar fi putut, eventual (dar numai eventual!), să nu facă faţă. Aşa, nemţeşte, să fie, să nu'i ia pe nepregătite. Şi nu'mi amintesc să fi văzut pe la televiziuni vreun Prigoană local plângându'se că mare parte a anului ţine blocate nişte dispozitive.



(sursa: koeln.de)                                         

Un comentariu: