Pagini

marți, 8 februarie 2011

Dansând cu dictatorii

Ca să câștige cel de-al doilea Război Mondial, aliații au eliminat un dictator criminal legitimând un altul. Decenii la rând, Occidentul s-a feit, cu multă ipocrizie, să facă referire la genocidul comis la ordinul lui Stalin. De abia când unii mai verticali din Estul post-comunist au reușit să arunce în scenă voci credibile au fost deschise gropile comune ale istoriei recente.

Ca să își asigure un oarecare echilibru în jurul Israelului, același Occident a închis, ipocrit, ochii la maniera autoritaristă spre dictatorială a liderilor din statele arabe în care poligamia este oficial abolită dar nu se bagă nimeni cu cizmele legii în haremul omului. Spre deosebire de Războiul Rece, când Vestul democrat păstra distanță față de monștrii pe care i-a născut, fostele puteri coloniale nu s-au sfiit să zboare cu avioanele personale ale unor Ben Ali sau Mubarak.

De stăpânii gazelor din Asia Centrală post-sovietică nu se spune nici o vorbă de rău; președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso strânge, în ritm de mitralieră, mâinile tuturor dictatorilor caspici după care face o piruetă și susține aspirațiile la libertate ale tunisienilor. Drept e că, vorba lui Martin Schultz, Europa lui Barroso și Rompuy pare mai degrabă perechea de moși din Muppets pe care n-o s-o lase nimeni  să se scalde așa, de capul ei, în balta cu resurse energetice în jurul căreia dau târcoale rușii, chinezii și iranienii.

Și, dacă tot pomeneam China, desigur, se încadrează perfect în șirul de parteneri strategici pe care promotorii civilizației moderne și ai democrației liberale se grăbește să-i îmbrățișeze, la un moment dat.

Dar, cum bine am fost învățați, poți minți pe toată lumea o dată sau încontinuu pe cineva. Nu poți, însă, minți pe toată lumea încontinuu. Fiecare dintre perioade are propriul final trist. Țin-te de scapă, atunci. Din asta ar trebui să învețe și cei care mai au timpul pentru o retragere onorabilă din scenă. Chiar dacă scena este mică și se cheamă România.

2 comentarii:

  1. Daca nu se aliau cu Stalin nu se incheia razboiul mult si bine . Asa e viata ... pana la perfectiune mai este .

    RăspundețiȘtergere
  2. In prostia mea , am inteles un lucru: interesul poarta fesul.dot

    RăspundețiȘtergere