Pagini

miercuri, 20 iulie 2011

In the Dutch Mountains

The Nits cântă, in singurul lor single care a făcut valuri dincolo de Olanda, despre lucruri imposibile. Piesa se numește In the Dutch Mountains. Or, cam singurul lucru care lipsește Olandei sunt munții. Deși, dacă și'ar pune mintea, olandezii ar fi în stare să'și facă și munți. Nu degeaba umblă vorba aia cu Dumnezeu a creat lumea în șase zile după care, într'a șaptea, i'a angajat pe olandezi să o extindă.





Singurul hai să'i spunem munte din Olanda este la Valkenburg aan de Geul, undeva lăngă prima capitală a Europei Unite, cândva, demult, de Carol cel Mare, anume Aachen, și de Maastrichtul tratatelor europene contemporane. Muntele ăsta înseamnă vreo 30 de trepte (cel mult, de vreme ce am fost în stare să le urc) care duc spre un ansamblu de ziduri, o ruină a unui castel cândva în plină glorie de pe urma șpăgii de protecție pe care o percepeau castelanii, duci de Limburg, comercianților ce coborau spre Europa cu mărfuri de preț tranzitate prin porturile Țărilor de Jos.



Pe vremea unuia dintre Ludovicii francezi, Wilhelm al III-lea, regele rezident în Castelul Vulturilor, a preferat să'l distrugă, decât să lase la îndemâna inamicului, evident mult mai puternic, o așa sursă de profit & bunăstare.



Patru sute de ani mai târziu, Valkenburg este un orășel rotund, ofilindu'se de prea mult turism. În jurul zidurilor, pe un traseu ce nu durează, cu stat la pozat cu tot, cu tot cu magnetul de frigider cumpărat dintr'unul din magazinele de suveniruri, mai mult de cinci minute, se înșiră zeci de cafenele și tot atâtea hoteluri, pline mai tot timpul anului. Iar problema autorităților este să scape de excesul de turiști tineri care au prins, prin anii 80, obiceiul de a veni cu cortul la Valkenburg, făcându'și veacul pe la târgurile medievale sau festivalurile de rock gotic - fără alți bani decât cei de bere.



Totul, fără nici un Minister al Dezvoltării Regionale și fără proiecte pe fonduri europene dublate cu bani pentru clienții de partid de la bugetul de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu