Pagini

miercuri, 24 august 2011

Felicia și ceilalți

Felicia Mărgineanu. Ați uitat cine e, nu?


Anul trecut, toată România era mândră nevoie mare de puștoaica de origine română din Suedia care a scos în stradă zeci de mii de suedezi. Le-a cerut să răspundă, astfel, discursurilor populiste și rasiste - și suedezii au răspuns prompt.

Felicia nu are multe în comun cu țara în care s-a născut tatăl ei. Nici măcar nu prea vorbește românește. Asta, însă, nu e o problemă, când e vorba despre asumarea, de către români, a meritelor ce nu le revin. Mai nimeni nu a știut de existența profesorului Librescu dar au făcut un titlu de glorie din sacrificiul acestuia de la Virginia Tech. Pentru a-l uita, mai apoi. Lui Costel Busuioc i s-a cam râs în nas, în România - pentru ca, mai apoi, când a strălucit într-un concurs cu mare audiență în Spania, să fie recuperat ca emblemă națională. „Întregitor de neam”, cum scria, la vremea aceea, Adrian Georgescu.

Nici de Felicia nu își mai aduce nimeni aminte, decât dacă adaugi că este vorba despre „românca aia care a scos suedezii în stradă”. Felicia nu se ocupă doar cu scosul suedezilor în stradă. A renunțat la studii pentru a se dedica fotografiei, este deja un nume care promite în lumea modei, face dans iar zilele acestea tocmai este ocupată să fie fericită după ce a reușit să se califice în finala Miss World Sweden.

Hai, care mai cumpără o cărămidă pentru pieptul de aramă în care bate inima aia de român?

PS: săptămâna trecută, o familie cu pașaport românesc a spart locuința unui angajat al biroului britanic de imigrări; pentru doritori, furnizăm și cenușă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu