Pagini

joi, 25 iunie 2015

Noua ordine multinațională începe în Parlamentul European cu selfie-ul de 1500 euro


Vacanța! Și la noi, și la Parlamentul European. Doar că ăștia din urmă mai au un picuț de treabă. Cu noi, pentru că pe marele Facebook nu au sânge în instalație să-l reglementeze.




Cum să nu-ți faci un selfie pe care să-l pui pe Facebook, pe Instagram sau mai știu eu pe unde, și să dai check-in pe Foursquare? Ai plecat în concediu, ai ajuns la destinație, au fost deja alte câteva milioane înaintea ta, s-au pozat cu turnul, cu statuia, cu stadionul, cu podul, s-au pozat toți și au pus, cum să nu pui și tu?

Fă-ți selfie, prietene, postează-l pe FB, să vadă toți vecinii și prietenii cum stă treaba și du-te, apoi, acasă. O să te aștepte în cutiuța poștală un pliculeț cu o înștiințare: 1500 de euro amendă pentru folosirea/difuzarea neautorizată a imaginii unei proprietăți intelectuale.

Parlamentul European dezbate zilele acestea (votul e programat pentru 9 iulie) o lege prin care, între altele, se preconizează interdicția punerii în circulație a fotografiilor ce includ lucrări expuse permanent în spații publice, fără acordul autorilor sau al unei instituții abilitate să o facă. Nici nu mai contează pentru europarlamentari că nu puține dintre aceste „lucrări” sunt ridicate din bani publici și, prin urmare, sunt bun public. Avantajul ar fi că or să dispară miliardele de fotografii cu turiști sprijinind turnul din Pisa sau ciupind de vârf Turnul Eiffel. Pentru că poze, în sine, vom putea face pe mai departe și le putem viziona acasă, pe ecranul telefonului, noi și mama, mama și noi. Ce nu mai avem voie este să ne lăudăm în spațiul public numit internet cu ele. Nu le mai putem posta pe Facebook.

Sursa                                                   


De vină sunt în primul rând acele terms & conditions („drepturi și responsabilități”, în limba română) pe care mai nimeni nu le citește când își crează un cont și de care află cu stupoare când li se blochează contul, le este ștersă vreo poză sau se revoltă vreun ONG online. Regulile obligatorii - instituite de Facebook fără ca utilizatorii să se poate apăra decât, creștinește, prin abstinență - oferă rețelei de socializare, într-adevăr, drepturi absolute asupra tuturor imaginilor postate. Prin prisma acestui detaliu, inițiativa europarlamentarilor ar putea avea o fărâmă de sens. Asta, desigur, în cazul în care nu observăm că, lipsit de puteri în fața unui gigant economic, asimilat pe bună dreptate unei superputeri statale, dacă nu cumva chiar unui imperiu cu care preferi să păstrezi termenii unui război rece decât să patinezi în zona unei păci cu năbădăi, Parlamentul European se răzbună pe cei mulți dar mici și fără putere. Incapabili să-i protejeze pe cetățeni de abuzurile multinaționalelor, deputații europeni refulează pe alegători.

Pe bune, dragă Siegfried Muresan, tu ce părere ai? Aș putea sugera colegilor tăi o listă întreagă de inițiative legislative complementare acestui demers. Cum ar fi, de exemplu, criminalizarea folosirii unui aparat de fotografiat, interzicerea Facebookului sau, de ce nu?, desființarea internetului. Eventual, închiderea granițelor pentru sutele de milioane de turiști micuți, cu ochi oblici, care oricum nu văd Europa direct ci prin vizorul aparatului de fotografiat. Și, nu în ultimul rând, ridicarea unor noi granițe interne.

Orice libertate, cât de mică ar fi ea, confiscată este, vorba aia, doar primul pas dintr-un lung drum de 1000 de kilometri. Care poate duce oriunde. Inclusiv la totalitarism. Și, apoi, mein lieber Siegfried (îți scriu ție pentru că te-am votat în deplină cunoștință de cauză și, deci, mă reprezinți acolo, la Bruxelles), îi trimitem, împreună cu toți colegii tăi care, vezi bine, nu-s neapărat mai breji decât penalii de la Palatul Parlamentului, o petiție lui Kim Jong-un, implorându-l să devină președinte pe viață al Uniunii Europene.

PS: sigur că e sezon de concedii și asta ar putea fi o știre de interes pentru românii care pleacă în vacanțe; dar, hm, când atâția oligarhi au de dus războaiele lor mărunte cu justiția locală, cui să-i mai stea mintea la ce e mai important pentru public decât spălatul pe creier?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu