Pagini

luni, 14 noiembrie 2016

Cui să-i pese de rămasul în istorie când viața e aici și acum?

Am citit că șansa lui Igor Dodon de a rămâne în istorie este...

Să ne liniștim, zic. Nimeni, în Europa de Răsărit, după 1990 încoace, nu și-a propus să rămână în istorie. Poate Havel, poate Walesa. Dar amândoi erau deja în istorie. Orban? Hm, din nefericire pentru el, s-a scos singur din istoria în care deja se băgase. 


Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Băsescu, Ponta, Dragnea, Voronin, Dodon, n-au avut nici o clipă vreo legătură cu istoria. Au avut interese de moment, ale lor sau ale celor care i-au propulsat.

Ce interes să rămână în istorie poate avea un Dodon, care s-a rupt de filo-rusul Voronin ca să permită accesul la putere a unei grupări zisă pro-vest pentru ca apoi să acceadă el la putere pe o platformă filo-rusă și pe eșecul acelui pro-occidentalism?

Pur și simplu, la vremea respectivă, Voronin (ca și Smirnov, la Tiraspol) nu mai cadrau cu strategia Rusiei pentru prelungirea conflictului înghețat de la Nistru. A fost nevoie de o lume nouă, de figuri mai joviale, de tineri zâmbitori, pentru o nouă generație de alegători care nu mai percuta la mohorâtele fizionomii de kolhoznici, alegători pentru care paradele militare de ziua unei independențe nerecunoscute nu țin locul gadgeturilor lipsă. Și a mai fost și ordin pe unitate la schimbat oligarhia, așa cum se roteau cadrele de partid pe vremuri.

Episodul pro-european al Moldovei seamănă cu episodul infiltrării în etape a PNL (tinerii securiști din comerțul exterior, pe urmă grupul Meleșcanu et co). Gașca Dodon a avut alianța tot timpul la mână. Nu știu dacă ei au dictat politicile de cadre din alianța pro-europeană dar acolo s-a jucat la socr compromițător. Iar Maia Sandu a câștigat 47% din voturi nu doar împotriva lui Dodon și a propagandei rusești ci și împotriva tuturor structurilor compromise din propria tabără.

Dodon n-are nici o treabă cu rămasul în istorie. De ce s-ar sinchisi de posteritate? Ce, posteritatea îi dă lui ceva? Dodon a pus mâna pe putere pentru că așa i s-a cerut. Are șansa de a rămâne jolly joker-ul de serviciu sau poate să se transforme într-un nou Voronin. Iar asul din mâneca lui (că au și jokerii propriile cărți) poate fi chiar Maia Sandu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu