Pagini

marți, 28 iulie 2015

Arcu' de triumf. Triumf my ass!


Trafic restricționat, miercuri, pe Calea Victoriei: paradă militară cu ocazia Zilei Imnului. Dar de ce nu defilează corurile reunite ale Poștei și ANAFului, cântând o deșteptare ce nu mai vine?



Paradă militară de 25 octombrie. Paradă militară de 1 decembrie. Paradă militară de sfântu' Ilie (uite, mamă, bombardieru'!) și de Sântămăriemică, că tot se plimbă mnăzeciși6% din populația republicii pe faleza Cazinoului părăginit. Paradă militară la achiziționarea unor salvări, paradă militară la achiziționarea unor șalvari, paradă militară, militară, militară, miltară, tară, tară...! Și'mi mai reproșa cândva o bună prietenă, româncă pur sânge, neam de mitropolit al Ardealului, că tot ce a auzit ea în viața ei muzică germană (probabil ascultase doar Rammstein și Marșul Radetzky) este pas de defilare. Cred că i-am auzit într-o vineri seară și pe Partoș & Godoroja comentând asupra unei melodicități milităroase a muzicii germane. Mno!

Dar divaghez!

Mi-am mai luat cândva șuturi de la un individ:
In '89 toti urlau pana le crapau plamanii " Armata e cu noi!", acum nu mai e, sau care-i treaba?
Eu zic că n-a-nțeles nimic. Dar nu mă miră, așa e el, mic, îndesat, plin de sine. Dacă l-ar fi văzut, Moisil ar fi rămas fără celebra sa butadă. În fine, să revenim până nu divaghez din nou.

De ce trebuie să mărșăluiască militarii de ziua armatei sau aviatorii de sfântul lor patron? Ar trebui să se organizeze și parade pe 8 martie, de ziua mamei, când doamnele să defileze cu scutece folosite și babețici pătate între Arcul de Triumf și Guvern. Sau de ziua asistentei medicale - iar mult hulitele să etaleze, în Piața Victoriei, muniția: plosca plină de urină a pacientului recalcitrant și tampoanele umplute de sânge sau puroi surupat. Iar minerii să iasă, pe 4 decembrie, de sfânta Varvara, să-mpingă vagoneți de steril plini cu panseluțe pe șinele de tramvai de pe transversala lui Oprescu, de la Victoriei până în spatele Dreptului și, mai departe, peste podul Iulia Hașdeu, până la Casa Poporului. Și internauții ar trebui să iasă cu ceva, de sfântul Isidor al Internetului (deși cei mai mulți, probabil, ar semna o petiție de susținere a mișcării, ar da click că participă dar s-ar duce, de fapt, la o băută cu băieții, că joacă Stoaia de la 21:05).

Batem pas de defilare într'un veac în care războiul a fost deja pierdut la seiful băncii (ai lui Varoufakis au pregătit lovitura de stat fix prin conturile clienților sistemului bancar grec, forget about puciul și dictatura generalilor; ia vedeți cum din vajnicele armate ale dictatorilor seculariști arabi s-a cam ales praful deșerturilor). Și'apoi, dacă va fi vreodată să ne bombardeze rușii la Deveselu sau să sară în aer moscheea agreată de Ponta și Erdogan pentru că ISIS este dintr'altă sectă, noi dar mai ales străjerii patriei vor afla de la radio. Oricum, bătăliile de zi cu zi se pierd pe redutele acestui stat ineficient.

Și'n timpul ăsta dislocăm, pe ditamai căldura, rotofei agenți de circulație nescoși de prin birouri de la hăăăăt summitul francofoniei și îi plantăm, cu garduri în mână, să păzească ieșirile din sensuri giratorii, nu care cumva să țâșnească vreun automobil capcană și să perturbe strofa a doua a imnului național.

Nu orice șofer aflat azi pe drum între Ieud și București are timp să citească Mediafax, să afle de acolo că niște generali făcuți pe puncte sau pe donații blochează bulevardul. Ar trebui plasate în locuri vizibile niște panouri prin care să anunți că'ntr'o nu știu care joi, de la o oră oarecare până mai apoi, se recomandă rute ocolitoare. Scump, dom'le, să te organizezi când e vorbă de munca cu capu'.

Mai valoroasă de-atât e doar privirea agentului luat prin surprindere de zecile de șoferi care nu înțeleg ce caută poliția cu organu' scos în mijlocul giratoriului plimbând gardul cu mâna.

Rămâne cum am stabilit: Arcu' de Triumf - triumf my ass!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu