Pagini

joi, 3 decembrie 2009

Cucuvelele de la Cotroceni în curtea lui Vântu

În Statele Unite, marile ziare nu se omoară cu investigaţii. În sensul că nu se ocupă cu dezvăluirile. Ceea ce nu înseamnă că nu fac anchete jurnalistice şi nu descoperă afaceri murdare, mânării, măgării...
Marile ziare americane fac investigaţia, după care o plasează unor ziare mici, locale, pe care, apoi, le citează şi dă de toţi pereţii cu subiecţii, în general politicieni, nu magnaţi.

În România, fiecare ziar se laudă cu jurnalismul de investigaţii. În realitate, anumiţi angajaţi ai acestor ziare sunt instrumentele unor servicii secrete şi au misiunea de a da drumul spre consum public unor informaţii la care publicul are voie doar în măsura în care patronii acelor instrumente simt că ele pot deveni suficient de contondente.

Altfel spus: serviciile aservite politicianului "corect" sună politicianul "corect", politicianul "corect" sună pe cine trebuie (şi dă mai departe cui trebuie) şi, apoi, politicianul "corect" anunţă că "a aflat din presă".

SRS e copil nevinovat faţă de mulţi dintre cei care, la un moment dat sau altul, l'au pus la zid.

Un comentariu:

  1. dupa de-acum celebrul 'romanu-i poet', iata ca in fiecare 'ziarist' romanesc zace un mic sherlock de tranzitie. las' ca-i bine si la vara cald !

    RăspundețiȘtergere