Pagini

vineri, 28 ianuarie 2011

Provincialism naţional prin (tele)comanda mogulilor

Tolo menţionează pălăvrăgeala provincială a celor două televiziuni zise "de ştiri"; Ruxa se revoltă, aproape ca egiptenii;  Crivăţ îl invocă pe Mile, care, da, era deja acolo - pentru că Egiptul arde, deja, de câteva zile). (Later edit: Hillerin de la Caţavencu îi spune cea mai ruşionoasă zi a presei româneşti). În timpul ăsta, un new media VIP de la une dintre televiziunile "de ştiri", se plânge, în social media, că şi'ar fi pierdut publicul, dacă transmiteau revolta anti-Mubarak. Asta e ceea ce oamenii mogulilor cred despre publicul televiziunilor la care lucrează. Iar mogulilor nu le pasă nici cât doi firfirei de public. Pentru că:

“Ziarişti plătiţi cu 10.000 de euro, cu 20.000 de euro pe lună, doar ca să toace după direcţia patronului diverşi oponenţi politici sau de afaceri… Asta este întreprinderea mediatică profitabilă. Profitul se decontează cu totul altundeva. Cu banii ăia s-ar fi putut clădi foarte uşor un New York Times cu ziarişti de calitate. Dar patronul nu are interesul să finanţeze aşa ceva. El vrea să aibă nişte soldaţi care să răspundă la comenzi, la ordine”.
Ştefan Cândea          

Aşa merg lucrurile.
Înapoi pe Al Jazeera!

PS: nu pot spune că lumea de'afară e neapărat mai bună - dovadă de suprarealism fiind sporovăiala despre încălzire globală la Davos în vreme ce Egiptul arde; bine te'ai reîncarnat, Nero!

5 comentarii:

  1. are dreptate. ar fi pierdut din public. dar asta nu inseamna ca nu se putea pune o banda galbena peste pensiile alea recalculate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oamenii aud de atâtea ori aceleaşi voci vorbind pe acelaşi ton răcnit aceleaşi şabloane despre aceleaşi probleme care nu primesc nici o rezolvare încât mai deschid canalele de ştiri doar pentru a înjura mai cu ţintă. Le e supapă, nu o sursă de informaţie.
    Vorba lu' Tudor Chirilă: "honey, they don't fix love on tv".
    Ia să aduci, însă, nişte oameni care ştiu să explice telespectatorilor implicaţiile evoluţiilor externe şi să le demonteze insularizarea din creierul colectiv, să vezi cum nu'ţi mai pierzi din public!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce televiziuni de știri? Nu credeam c-o să se întâmple, da', dacă deschid televizorul să mă uit la știri, îl las pe ProTV. Măcar vorbesc limba română mai corect.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ajutați-mă să înțeleg ceva: eu scriu un articol pe 29 ianuarie, îl public la cateva ore după miezul nopții, dar dumneavaostră îl citați pe 28 ianuarie, la 23.45?
    Să nu îțelegeți că ar fi vreun reproș, ci doar o nedumerire. (Între noi, așa, pot să fac și eu un drive-test cu mașina timpului?)

    RăspundețiȘtergere
  5. Fasten your seatbelt!
    Dap, greşeala mea. Later edit.

    RăspundețiȘtergere