Pagini

miercuri, 2 februarie 2011

Fotografiile învingătorilor

Aceasta nu este o ştire.

Nu costă nimic.
Nu trebuie să donaţi.
Nu trebuie să întoarceţi privirea în altă parte!


Toţi facem poze, în secolul 21. Şi ne uităm la poze într'o veselie. În acelaşi timp, semnăm / aderăm în ritm de mitralieră la cauze online fără nici un alt efect decât acela că, da, ne simţim importanţi c'am făcut'o şi chiar suntem, nu'i aşa?, nişte persoane care se implică. Salvăm dintr'un click peştii sanitari din Golful Porcilor sau cratima dezorientată din limba română şi ne lăudăm (împreună şi unii altora) că suntem acel 1% care nu ascultă manele. Dăm click, apoi, pe x-uleţul din colţul dreapta sus şi, după shut down, plecăm în lumea şi viaţa reală cu "problemele mele mai importante decât problemele tale".

Din când în când punem mâna pe telefon şi apelăm un număr care, la celălalt capăt, ne ciupeşte, doi-patru-câţiva euro cumva impozabili din credit pentru a'i pune, picătură lângă picătură lângă picătură, la liniştea unui suflet nefericit. Şi, da, reuşim, în acele momente, să zgândărim omul bun din noi.

Vineri este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. OK, zilnic e câte o asemernea zi.

Pentru unii, însă, ziua aceasta a fost ieri, este azi şi, cu ceva noroc, va fi şi mâine. Duc război cu boala lor - în fapt, cu moartea - şi cu un sistem care'i priveşte doar ca pe nişte statistici temporar cerşetoare de bani şi ne-aducătoare de beneficii pe termen lung. Ne solidarizăm deseori cu ei, înjurând sistemul, donând în folosul lor - al unor oameni pe care de regulă nu'i cunoaştem sau, eventual, i'am văzut refuzând să plângă în vreun buletin de ştiri.

Între două tratamente, aceşti oameni au o viaţă, aşa, chinuită cum este - şi mai au ceva: multă speranţă. Şi sunt, mai fiecare dintre ei, un exemplu despre cum trebuie să te raportezi la fiecare zi, la fiecare clipă trăită.

Vineri puteţi trece dincolo de click şi de donaţia anonimă. Puteţi trece, pur şi simplu, pe la Palatul Şuţu, să'i întâlniţi pe acei oameni despre care vorbim deseori fără să'i cunoaştem şi pentru care, uneori, simţim ceva, preţ de o clipă, în contumacie. Puteţi să daţi mâna cu ei. Puteţi să'i priviţi în ochi - în ochii cu care au văzut lumea noastră comună. Vineri, la Palatul Şuţu, se vernisează o expoziţie cu fotografiile lor, ale ÎNVINGĂTORILOR. Prezenţa voastră, acolo, înseamnă cea mai frumoasă donaţie pe care le'o puteţi face.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu