Pagini

marți, 15 martie 2011

Funcţia bisericii ortodoxe şi organul reproductiv al neamţului

Tocmai am făcut un mic brainstorming cu şăfu' înaintea duplexului DW-Hotnews din această săptămână la care invitată e Raluca Turcan (Turcanu? Ţurcanu? Ţurcan?) iar tema e finanţarea de la stat a serviciilor sociale prestate de biserica ortodoxă.

Care servicii sociale? De regulă, funcţia crează organul. Dacă biserică ortodoxă ar fi dat, până acum, dovada funcţionării funcţiei aş fi tăcut din gură şi'aş fi zis că nu e rău. Dar legea doamnei Raluca este ceva mai puţin decât un fel de Pinocchio. Geppetto, de bine de rău, şi'a făcut un chip cioplit şi atât; a avut el noroc de o zână bună.

Legea doamnei Raluca este un organ plămădit din lut şi lăsat în prispă - acolo unde se pogoară la români Dumnezeu şi şade de poveşti cu ţăranul în bătătura căruia s'a născut eternitatea - în speranţa că vreun duh bun va sufla peste noapte prin scăfârlia BOR-ului dând viaţă mult râvnitei funcţii.

Eu, personal, nu cunosc (poate am lacune informaţionale) despre aziluri de bătrâni susţinute de biserică, n-am auzit de şcoli pe lângă mânăstiri de măicuţe cât despre centrele pentru copii, acestea sunt, mai degrabă, cazuri izolate şi iniţiative individuale, necum instituţionale. Deocamdată, biserica a ieşit în evidenţă prin proiecte megalomane, cereri de retrocedări, taxe pentru parastase, nunţi & botezuri şi maşini de lux (unele sfinţite, altele achiziţionate). Pentru a primi bani de la buget, besearica musai să arate că vrea, poate şi merită aceste fonduri.

Până atunci, însă, totul îmi seamănă cu situaţia generată de acel neamţ pus să plătească abonament radio-tv pentru că deţinea un calculator care, deşi nu era conectat la internet, era, ipotetic, un potenţial instrument receptor de semnal radio şi tv. La care neamţul a anunţat că vrea bani de creştere a copilului, chiar dacă nu are copil - dar dispune de un instrument funcţional şi capabil să îl producă.

PS: a propos de paranteza din primul paragraf - atât de purtător de cuvânt al preşedintelui este soţul doamnei Raluca încât suntem destui cei care nu'i ştim corect numele.

Un comentariu: