Pagini

marți, 12 iunie 2012

Natură moartă cu animal politic devorându-şi propria demnitate



N'am ştiut că vorbeşte preşedintele; nici dacă ştiam nu cred că îl ascultam. Citesc, însă, la Vlad Petreanu, pe Twitter, că "Base e in plin proces de mucificare a lui Ponta...".



Acum mai puţin de un an, un lider creştin-democrat german i-a spus altui lider creştin-democrat german, într-o discuţie purtată în dosul uşilor închise şi dedicată împăcării taberelor din sândul echipei conservatoare pe tema paraşutei euro, că "nu îi mai suportă mecla" şi că "nu-i mai poate asculta toate porcăriile".

O lună întreagă a fost opinia publică germană oripilată că politicieni de asemenea rang folosesc astfel de vorbe - şi ar fi fost toată iarna dacă nu se ivea scandalul care a dus la demisia preşedintelui federal.

Să fie clar: nu e vorba despre Băsescu sau Ponta sau...

Este vorba despre instituţiile pe care asemenea personaje le ocupă temporar. Le'au primit din partea alegătorilor, trebuie să le returneze într'o stare de funcţionare şi credibilitate identică celei pe care au primit'o în seara în care sd'au bucurat că lui s'a deschis calea măririi politice.

Dacă nu există loc de respect reciproc între indivizi, măcar reperele statului - cu pretenţii de stat de drept - ar merita un pic de autocontrol; şi dacă nu poţi să discerni şi te doare'n cot de instituţia ocupată de adversarul tău politic, măcar pentru cea pe care o deţii, temporar, cum ziceam, ar fi o chestie să gândeşti de două ori înainte de a ceda instinctului de animal politic. Nu poţi pretinde respect fără să oferi la rându'ţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu