Pagini

miercuri, 22 iunie 2011

Băsescule, istoria n-ai s-o poți fura!

Sunt republican.
Am fost de la începuturile dezbaterii.
N-am crezut și nici acum nu cred că soluția, pentru România, este un monarh, cu atât mai mult după ce casa regală a României s-a altoit cu tot felul de zvonuri.

Însă pentru omul (în carne și oase, muritor ca noi toți) care a fost ultimul suveran al României am o admirație soră cu miracolul unei călătorii în timp. Mihai (Întâiul, de România sau cum l-o fi chemând, de fapt) este trimisul istoriei României printre noi - și o ultimă dâră de demnitate pe fizionomia schimonosită a unei națiuni cu suflet rătăcit. Cu tot cu Duda înfiptă în coasta familiei sale.


Președintele pe care mi l-am dorit în 2004 și pe care mi l-au reales alții în 2009 a făcut, astăzi, una dintre cele mai greu de suportat / acceptat / iertat gafe dintr-o carieră de șef al statului oricum excesiv de bogată în călcări în străchini.

Nu rușinea îmi domină acum emoțiile, deși, la fel ca multora, îmi e rușine de și cu acest președinte (citiți pe blogul Cristinei Bazavan un text excelent despre rușinea cu pricina). Îmi e, întâi de toate, ciudă pe mine și pe noi. Ziua asta, cea mai lungă a anului, ar fi trebuit să ne scoată în stradă, cu furci de lemn, cu praștii, cu ce-om fi având fiecare - dar, mai ales, cu indignare.

Băsescule, poți bea cât vrei tu dar când ești beat ceartă-te cu de-ai tăi, nu cu istoria și nu cu puținele repere din istoria unei națiuni care te-a pus să o reprezinți.
Și poți fura, Băsescule, cât vrei și cât nu ne putem noi imagina. Dar să știi că oricâte vânzări succesive ai face, Băsescule, istoria adevărată - nu aia a lui Roller, pe care v-au băgat-o în capetele de apeviști la școala voastră de marinari - n-ai cum să o furi!


4 comentarii:

  1. ...din pacate...ba da...romanii au darul de a nu invata nimic din lectiile istoriei.
    cat priveste casa regala a romaniei, ea nu mai exista demult. mihai nu e rege. nu a fost niciodata. doar un copil dislexic si cu probleme de lalatiune. saracul baiat bogat. stii ca se spune ca suntem in matrice: fiecare dintre noi ne oglindim in fiecare din ceilalti. duda nu e intamplator in aceasta familie.
    mi-e mila de umilinta in care se scalda 9dealtfel cu mandrie0 acest popor. nu, nu suntem urmasii lui zamolxe si nici ai lui decebal, macar! si noi suntem la fel de degenerati genetic ca si mihai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca Minculescu23 iunie 2011 la 00:32

    Nu stiu care paragraf imi place mai mult si mai mult! Excelent scris! Remarcabil "atins"! De aici din Londra, mi-am uns sufletul cu cele doua "scrieri" din noaptea asta, a dumneavoastra si a Cristinei Bazavan!

    RăspundețiȘtergere
  3. ROMANIA HAS BEGUN IT'S RECOVERY PROCESS,SO NOW IS ON A GOOD TRACK TOWARDS MODERNIZATION....THANKS TO BASESCU AND BOC!
    Dorina Ion (Australia)

    RăspundețiȘtergere
  4. excelent articolul, foarte obiectiv si foarte realist. cat despre marinaru' chior pe mine unul nu ma mai mira nimic, dar absolut nimic. il stiu de cand era primar al capitalei si stiu ce i poate pielea si cum isi foloseste puterea si aparatul represiv ca sa domine si sa terfeleasca tot. atitudinea sa fata de Regele Mihai imi aduce aminte de un alt presedinte roman care s a comportat oarecum la fel ca betivul asta: va mai amintiti cand familia regala a fost intoarsa inapoi in avion de iliescu si ai lui prin anii 90 de pe aeroportul otopeni???
    din pacate Majestatea Sa dealungul vietii a trebuit sa indure multe, mult prea multe insulte si marlanii de la niste tovarasi kgb-isti pana in maduva oaselor si e mare pacat.
    cat despre modestia si buna crestere a familiei regale cele scrise sunt perfect adevarate: am avut onoarea deosebita in cateva randuri sa cunosc membrii ai reprezentantilor sai:Regele si Regina, Principesa Sofia si, de fiecare data, am fost profund impresionat.

    pacat ca nu ne pretuim valorile si unii dintre noi voteaza astfel de basesti, udrei, anastasi, boci si cati naiba or mai fii ei. in ritmul asta ma intreb daca peste 100 de ani pe aici se va mai vorbi romaneste, daca vom mai putea sa existam ca popor si stat.

    RăspundețiȘtergere