Pagini

joi, 13 decembrie 2012

Hagi care, vorba aia, vrea să facă să fie bine la care ştie el



Regele nostru Gică Întâiul Hagi vrea nu doar o statuie (poate c'o merită) ci şi o lege nouă pentru fotbal (poate că o merită); una care să reducă riscul de blocaj în sistem. În principiu, nu e rău. Poate că şi jurnaliştii ar trebui să înveţe cum începe autoreglementarea. Dar...


Scria acolo aşa: "intenţionează să meargă (...) pentru a avea întîlniri cu şefii noului Guvern (...) dar şi cu reprezentanţii partidele politice din Parlament (...) Să se obţină o lege a fiscalităţii mai relaxată pentru sport, dar şi pentru a se îmbunătăţi legea sponsorizării astfel încît să fie atrase către fotbal marile concerne multinaţionale din România".

Las la o parte că, citind pasajul întreg, am impresia că e scris de însuşi regele nostru, al tuturor, care el vrea să facă bine ca să nu fie rău. Dar: să mor dacă înţeleg de ce enoriaşii ăştia, care se comportă mereu de la anvergura pretenţiei de a fi stat în stat şi refuză să dea socoteală oricărui fel de instanţe civile, vor alte scutiri fiscale, când fotbalul (se vede periodic, când se umple paharul şi dă pe'afară) trăieşte în primul rând de pe urma driblingurilor prin care trece rapoartele contabile printre picioarele ANAFului pentru ca patronii să aibă din ce să plătească lefuri nesimţite unora care nu produc strop de valoare adăugată, după ce se vor fi achitat de toate taxele de protecţie şi celelalte combinaţii de ajutor reciproc din clan.

Păi nu ar face mai bine să înceapă prin a le da salarii pe măsura performanţelor şi atunci ar avea mult mai puţine impozite pe cap de mâncător de gazon de dat statului? Şi, tot aşa, înainte de a cere relaxare fiscală, ar fi de preferat să joace, mai întâi, transparent, cu toate cifrele la vedere, pe masă. Să ştie tot curiosul pe care fiscul se grăbeşte să'l execute pentru două parale restante suma exactă cu care născutul talent marit speranţă a fost vândut din ograda lui Borcea pe filiera vărul samsar Becali.

Cât despre legea sponsorizării, înainte de a o face cu dedicaţie pentru FRF şi LPF (chiar aşa, de ce numai fotbal, nu şi alte sporturi, cum ar fi scrima sau biatlonul? sau. pur şi simplu, competiţiile interşcoalre de orice fel?), n'ar strica un plus de transparenţă în circulaţia celor 2% pe care contributorul de rând are posibilitatea de a'i dona cui găseşte el de cuviinţă dar care nu ajung întotdeauna la destinaţie pentru că îţi este aproape imposibil să urmăreşti circuitul banului tău prin natura opacă a bugetului public. Şi, apoi, de ce să atragem "marile concerne multinaţionale din România" către fotbal şi nu către, de exemplu, muzica folk

Dragă domnule Gică, care matale ai statutat că vrem să facem bine ca să nu facem rău, care tot ce ai făcut pentru ţară până acum ca bună fiinţă umană vie, care le ştie toată lumea vorba aia: una caldă, alta rece?




4 comentarii:

  1. Stii care e faza? Pana acum e prima intentie legislativa clara in directia unei noi legi a sponsorizarii. COSR de ce n-a facut nimic, ca tot voiau ei fraiele sportului (si bazele lui as spune eu)? La ANST nu ma asteptam, ca ei au o singura grija - scaunul propriu, care fuge de sub ei din 6 in 6 luni. Federatiile sunt, in mare parte, adunaturi de oameni invechiti. Poate nu e cel mai bun proiect dar momentan e singurul. restul doar s-au plans 20 de ani

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu ce spui tu şi, după cum vezi, nu mă leg decât de un singur detaliu. Iar proiectul de lege chiar pare că vine în întâmpăinarea cursivităţii competiţiei (în sensul de establishment, nu de concurenţă/adversitate).
    Dar până la a facilita atragerea altor bani către fotbal, nu ar fi mai onest să înceapă prin a elimina sterilul din halda existentă, de la oamenii care căpuşează până la cheltuielile exagerate?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca-ti canalizezi un pic gresit of-ul. ”de ce să atragem "marile concerne multinaţionale din România" către fotbal şi nu către, de exemplu, muzica folk?” Pe bune?

    Faptul ca li s-a permis accesul fratilor Becali in administratia sportiva e cea mai buna dovada a lacunelor din sistem. Nu e cazul doar in fotbal. Multe cluburi sportive din tara au ajuns doar modalitati de spalare de bani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun. Deci suntem de acord.
    Aşa că nu văd încotro mi'am canalizat eu greşit of-ul. Nu cumva mă refeream la lacunele din sistem, care ar trebui acoperite înainte de a a lăsa alte resurse să se scurgă prin ele?

    RăspundețiȘtergere