Pagini

sâmbătă, 16 martie 2013

Îngrijitorii de bătrâni pe care nu-i cunoaște Frau Merkel


Era o vreme când de bătrânii Germaniei avea cine să se ocupe. Dar acea vreme a trecut.


Costau puțin. Erau, de fapt, militari în termeni. Mai exact, tineri care serveau patria dar nu în uniformă de luptă ci în halate. Serviciul militar alternativ a permis unor organizații cum erau Arbeiter Samariter Bund sau Caritas să se îngrijească de nevoiași, în special de bătrâni. Vreme de câteva luni, tinerii germani de ambe sexe câștigau o soldă irelevantă în schimbul căreia prestau servicii de asistență socială.

Au venit, însă, timpurile noi peste Germania iar armata oricum necombatantă s-a transformat într-o armată necombatantă de profesioniști. Altfel spus, a fost desființată obligativitatea serviciului militar. Și, implicit, a început criza personalului care să se ocupe de îngrijirea bătrânilor.

Din fericire pentru Germania (și în Austria e la fel), aceasta s-a petrecut într-o perioadă în care au căzut granițele dinspre Răsărit. Iar de bunicii germanilor au început să se ocupe șomerii Poloniei și ai României. Și o fac al naibii de bine, de vreme ce familiile acestor bunici riscă, uneori, și păcălesc statul pentru a-i fideliza pe cei care stau cu lunile departe de familiile lor de ajung să se simtă străini când ajung acasă.

Bun. N-aș fi scris postarea asta dacă Frau Der Die Das Merkel nu s-ar fi trezit ieri să vorbească despre îngrijitorii de bătrâni care, zice doamna Bundeskanzler, au o meserie mult mai grea decât a ei. Ce nu știe șefa Guvernului federal este câți dintre bătrânii în slujba cărora se află de două mandate sunt, de fapt, îngrijiți de imigranții ăia pe care unul dintre miniștrii Cabinetului de la Berlin s-a apucat să îi jignească pe unde l-a prins, în vremea din urmă, campania electorală.

Și chestia asta o să treacă total neobservată. Și-o să rămânem cu renumele ăla mai prost decât merităm. Dar ne convine și nouă. Că ne e mai simplu să acuzăm conspirațiile globale decât să facem lucruri bune până la capăt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu